Fogyóban a fotósbolt

Néhány öreg beszélget…

Én, és az énelőttem  felnövő fotós generáció gyakorlatilag nem kezdhette máshol a fotós pályafutását, csak a  FŐFOTÓ-nál. Teljesen mindegy ki volt az illető, ha fotózott, laborozott akkor szinte biztos, hogy Főfotós volt. Elképesztő világ volt mai szemmel. Volt olyan nyár,  amikor a beérkező munka mennyisége meghaladta a kiszállítani képes mennyiséget. A fényképgyár (Laborház)  egyszerűen nem győzte, pedig akkoriban szomszédainkhoz képest Magyarország a legmodernebb nyugati technológiát használta.

Hívógép

(Laborház kb 1986)

Egyszerre 4 pályán történt a hívás. A papírtekercs hossza  550 méter is volt. A gép sebessége 8 m/perc.

 

R O S   után rendelő rendszer.

Az első olyan gép volt amelyik a számítástechnikát használta a képkidolgozások során. Minden tekercshez tartozott egy floppy (5.25″)  amin szerepelt a filmek típusa és a mennyiségi rendelések. Ehhez tartozott egy printer amelyik szinkronban a floppyn található adattal  gyártotta a képeket.

 

Ott voltam, sokad magammal átéltem, és valóban nem az ismert szocialista munkamorál uralkodott. Kemény nyári idény volt és kemény munkával telt.  Nem tudtuk mi hajtott minket, ott maradtunk műszakon túl sokszor  minden kérés nélkül.  Merem állítani szerettük. Természetesen az idő megszépít  minden realitást, ami sok  vita és konfliktus övezett. Álmomban sem gondoltam, hogy az egykori fotós és fényképgyár többszöri átalakulás után egy napon semmivé válik. Talán 2002 lehetett amikor futótűzként terjedt a hír, hogy a PhotoHall megvált a Laborháztól.  Egykori kollégákkal éveken át nem találkoztunk bár tudtunk róla ki hol van éppen. Néhányan hívtuk egymást, ha csak egy mondatra is:   -Hallottad,  megszűnt a Laborház! Aztán most a Photo Hall -nak lett vége, igaz ennek már nagyon kevés köze volt az egykori  Főfotó-hoz.

Azt gondolom a PhotoHall talán egy látványos elem annak az eróziónak, ami a fotólaborokat,  fotósboltokat illeti. Persze nem tudhatom a valós indokokat,  amikor egy-egy ilyen hír hallatán fel kapom a fejem.  A digitális fényképezéssel átalakultak az emberi szokások.  Azok a technológiák, amik nagy mennyiségű fényképek gyártására születtek, nem alkalmasak arra, hogy ezt a drasztikusan lecsökkent képmennyiséget kiszolgálják úgy, hogy az technológiailag megfelelő legyen.  A filmelőhívások megszűntek vagy már csak  gyűjtőrendszerben történik az előhívás.  A megszokott módon és eszközökkel tarthatatlan a technológiai fegyelem. A költségek olyan mértékűek, hogy azt nem fedezik a leadott filmek mennyisége.  Váltani, beinvesztálni egy új ehhez az igényekhez jobban alkalmazkodó eszközökre ezzel a bizonytalan piaci háttérrel gyakorlatilag lehetetlen.

Megrendelők  jelentős része egy  képet rendelnek. Üzleti értéke gyakorlatilag nincs.  30-40 kép megrendelése esetén  már kedvezményekre van igény.  Bevezetésre kerülnek “transzfer díjak, alacsony mennyiségre az extrém magas képárak,  és  minimális rendelések”, csakhogy lehessen finanszírozni a képkidolgozást.  A szaküzletek fogyása látványos. Mindegyik kudarca egyéni és nem általánosítható.  A kisboltok, szaküzletek folyamatos vereséget szenvednek a nagy kereskedelmi cégek nyomasztó árfölényétől és az internetes vásárlásoktól, de talán az egyik lebosszantóbb azok az üzletek,  akik megmagyarázhatatlanul alacsony áron képesek fényképeket és fotós eszközöket árusítani. Tevékenységük arra jó, hogy zavart okozzanak a piacon fennmaradásuk néhány hónapján.

A fotózást megszállottan kedvelők, fotósüzletben dolgozók, laborokban retusáló és egy-egy  képért   a végsőkig “kitartó”  laboránsok tere egyre szűkül. Minden bizonnyal nem tudott tovább  küzdeni az anyagi elemekkel korábban pl. a Sajtó Labor a Fotolux a PhotoHall és mostanra a  Pálvölgyi-Fotó (Blaha Lujza tér)  ami már csak a Westenben várja a megrendelőit.

Néhány öreg beszélget…  Találkoznak és felelevenítik  a régi időket.  Azokat, amikor erősek voltak,  többet és jobban tudtak teljesíteni mint mostanában. Pedig most is ugyanazt és ugyanúgy tudják mint hajdanán, csak ez már nagyon keveseket érdekel. Rendre találkoznak beszélgetnek és alkalmanként könnyes szemmel veszik tudomásul egyikük nem jön többé…..


Ezt láttad már?

Digitális fényképezés a szabadság

Olvasd el most!

© 2011 – 2013, karesz. Minden jog fenntartva ! Az oldalon található tartalom felhasználása nem megengedett. A további információkért és a felhasználás feltételeiért írjon üzenetet az “üzenet” linken található űrlapon. Köszönöm!

2 Comments

  1. karesz 2017. március 21. kedd

    Nem tudom hány éves vagy, de én akkor voltam fiatal kezdő és lelkes kezdő. A mai shoppok meg minilaborok világához képest ezek tényleg giga-mega méretek és mennyiségek voltak.

  2. K. Zoltán 2017. március 20. hétfő

    Nagyon bánatos poszt, de érdekes lehetett ott a gyárban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elfogadom

A weboldal a böngészőben sütiket tárol.  Ez sok internetes webszolgáltatás működéséhez elengedhetetlen technológia.

Block selection by mouse plugin by JaspreetChahal.org