Márpedig fotózni kell !

Szerintem minden fotós megélte azt a szituációt, hogy amikor fotózott, olykor bizony nem éppen kedvesen megkérdezték:  “mit fotózol itt?” vagy “ne fotózzál már!”

A legtöbbünket, akiket rabul ejt a fényképezés, egyfajta élő fényképezőgépként járjuk a várost. Mindig egy 2:3 arányú szeletet hasítunk ki önmagunknak a tájból, az városképből,  utcából. Szóval jó dolog ez, mert mi fotósok másként látunk, szépet látunk, fényképezünk. De mit látnak bennünk azok, aki szinte ellenségnek tekintenek minket egy fényképezőgéppel a kezünkben. Miért nem az fogalmazódik meg bennük, hogy valamit  a szépségéért, érdekességéért, furcsaságáért, különlegességéért, hangulatáért, atmoszférájáért és nagyon sok, a mindennapokban számukra fel sem tűnő dologért fényképezünk.

Amikor ilyen témákat feszegetek, nem a fotósetika vagy a személyi jogok megsértéséről beszélek. Ezek a helyzetek messze állnak ettől a problémától. Valamiért félrekezelt vagy mondhatnám félrenevelt, sokszor a média által démonizált lett az emberek fejében a FOTÓS.  Az aktfotózás, modellfotózás valamiféle titkos partneri viszonyt társít, ha meg egy utca, épület, környezet netán belső tér fotózásra kerül, akkor szörnyű jogi bonyodalmak kerülnek előtérbe.

Miért?

Miért csak azt tudja gondolni valaki, hogy egy nem használt gyárépületben való fotózás, vagy egy klasszul megépített ház fényképezése, valami aljas jogi, ügyvédi, bírósági “cselhez” kell. Ilyen mélyen leledzik az emberekben a svindli?

site_imgp7964

Eseti bánkódásom jeléül, ezen a fórumon is próbálom üzenni mindazoknak, akik mumust, fenyegetettséget látnak egy fotósban, hogy megbetegedtek. A recept pedig tök egyszerű. Egy fotográfus azért fényképez, mert van valami a környezetükben, ami szép, különleges vagy csak abban a pillanatban egy fotóra érdemes. Egy fénykép születik azoknak akik nem lehetnek ott, hogy  lássák, vagy másoknak, akik még meg sem születtek, de később ők is láthassák azt, amire most azt mondják: “mit fotózol, ne fotózzál már”

 


Ezt láttad már?

Digitális fényképezés a szabadság

Olvasd el most!

© 2013 – 2017, karesz. Minden jog fenntartva ! Az oldalon található tartalom felhasználása nem megengedett. A további információkért és a felhasználás feltételeiért írjon üzenetet az “üzenet” linken található űrlapon. Köszönöm!

2 Comments

  1. karesz 2013. március 30. szombat

    …”sunnyogó”, ez jó ! 🙂 Sokat gondolkodtam ezen a témán miután megírtam. Régebben, mondjuk az “átkosban” nem voltak ilyen idegbajos reakciók, ha valaki fotózott az utcán ….bármit, ha az nem katonai objektum volt.

  2. endre 2013. március 24. vasárnap

    Sok az idióta üldözési mániás sunnyogó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elfogadom

A weboldal a böngészőben sütiket tárol.  Ez sok internetes webszolgáltatás működéséhez elengedhetetlen technológia.

Block selection by mouse plugin by JaspreetChahal.org